25649_114954585191169_113908235295804_209596_920650_n.jpg
My status



Untitled.png



Pusat Latihan Kemahiran Ikhtisas - Jom Masak

Classes, Other Classes in Malaysia, Negeri Sembilan, Seremban. Date October 22

Other Classes in Seremban




resepi sebenar masakan

kimbab @ sushi


1. Sediakan bahan2 utk wat kimbab...bahan2 ni korang leh beli kt pasaraya yg besar2...slalunyer tesco dan jusco ader jual bahan2 utk wat kimbab ni..klu cam aku, aku lg suke beli kt kedai korea je trus...bg je list barang yg korg nk beli kat tokey kedai tu, nnt dorg akan tolong carikan barang2 tu utk korg..lgpn semua brg2 tu ditulis dlm bahse korea..mmg sadis la klu kite nk cari sendiri kan..kecuali korg dh biase beli..lg satu yg paling penting.. kpd muslim, TOLONG la tanye tul2 ingredient brg2 yg korg nk beli tu..korg phm kan maksud aku??!nk harapkan kite bace sndiri mmg tak dapet la..kne masuk kelas bhse korea lu..so korg tanyer la tul2..lg satu tokey kedai korea ni kebanyakannyer mmg org korea..ader yg tak fasih sgt berbahse inggeris...so, pandai2 la korg.klu dpt tokey yg pandai ckp bahse inggeris bertuah la korg..tp klu dpt yg tk pandai ckp bahse omputeh tu, selamat men-jadi ayam dan itik la yer..hihi...cam aku, aku suke gi kedai KOREA WON, kat jalan serindit, Klang..tuan empunyer kedai pn baaaiiikkkkk sgt...korg nk tanyer resepi original korea pn blh ngn die..ingat yer name kedai tu..KOREA WON!!!!!!
2.Bahan2 yang diperlukan:
external image P1040024.JPG
buluh utk gulung kimbab,beras sushi/kimbab, seaweed, timun dan carrot (potong panjang2 cm gmbr atas), jagung manis dlm tin,nenas,mayonis,tuna,crab gulung (cam korg mkn yong tau fu), telur
2. Mule2 korg basuh beras sushi/kimbab tu elok2...korang gosok2 beras tu gune due2 tgn korg cam gmbr kat bawah..pahtu korg masak la beras sushi/kimbab tu...sukatan airnyer korang lebihkan satu cawan...kalau beras 3 cawan, air korang ltk la 4 cwn..masak cam biase...jgn lupe letak cuka sushi cikit...aku bantai ltk cuka biase jer aritu..hahahah
external image P1040011.JPG

3. Pastu korang leh start wat telur...cam nak wat telur gulung jer...korang leh wat telur dua rase..yang masin dan yang manis...yang manis tu korang wat gulung..yang masin korang leh potong panjang2 untuk letak dlm kimbab korang nnt..korg leh rujuk gmbr kt bwh utk gulung telur..
external image P1040026.JPG
lapisan telur pertama..wat nipis2 pahtu gulung..jgn angkat..letak je kat tepi pan tu..terus buat lapisan kedua

external image P1040028.JPG
same jgk,gulung telur tu bersama ngan gulungan telur pertama tadi

external image P1040029.JPG
buat lapisan ketiga plak...korang nk tambah lapisan lg pn blh...depend kt korang la..

external image P1040030.JPG
gulung lagi sampai jd bulat cantik..yang kitorang wat aritu tak brape nk cantik gulungannyer.leperr jer...hihiihi..ingat yer..org jepun ni mmg teliti ckit ble menyediakan makanan..dorg suke makanan dorg nmpk cantik!!tp klu stakat perut kite je nk mamam, sukati la kan..hahaha
Telur yang masin korang goreng nipis2 pahtu potong panjang2...tak perlu digulung...

4. Skrg korang wat plak inti sushi yang lain...korang leh buat tuna+mayonis, tuna+jagung manis+mayonis, ketam gulung+mayonis, jagung+mayonis..(sebenarnyer depend kat kreativiti korang..nk wat sardin pn blh..nk wat ayam atau daging pn blh..tepuk perut tanye slera ek..hihihi)
external image P1040025.JPG
external image P1040031.JPG
external image P1040033.JPG

5. Skarang JOM kite start gulung kimbab ini!!!! untuk inti, korg leh ltk je ikut suke korg..nk campur2 pn blh..bergantung pada daya pemikiran dan kreativiti anda tu ek..
external image P1040040.JPG
external image P1040048.JPG
external image P1040049.JPG
external image P1040043.JPG
external image P1040065.JPG

ok, yang ni sushi yang same tp design lain ckit...

external image P1040044.JPG
external image P1040046.JPG

external image P1040055.JPG

slain tu korang leh jgk wat onigiri...onigiri ni cam nasik kepal la...inti sushi td korang letak je kat dlm nasik kepal tu, then letak seaweed kat luar...senang kan!!!hihihi
external image P1040051.JPG
external image P1040059.JPG
external image P1040054.JPG

DAH SIAP!!!!!!! hehehe.....jom kite tgk ape hasilnyer...jeng...jeng...jeng....
external image P1040068.JPG
nmpk cam sedapkan..hihi..blh mkn ngn soy sos atau jeruk halia...


Untitled12.png